Home Huisdieren Konijn


 

 Vaccineer uw konijn(en)!


 Myxomatose

Is een virus en wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk.

De incubatietijd (=tijd tussen besmetting en de eerste symptomen) is enkele dagen tot 2 weken. De ziekte geeft een zwelling van de oogleden, mond en anus. Ook verdikkingen in de huid kunnen optreden, vaak zijn de oren verdikt en voelen warm aan. Het konijn wordt echt heel ziek, voelt warm aan is suffig en beweegt weinig.

 

RHD/VHD/VHS type 1

Is een zeer besmettelijk en vaak dodelijk virus. De ziekte verspreidt zich voornamelijk via de urine van konijnen, maar ook door ontlasting en besmet materiaal. Door direct onderling contact tussen konijnen maar ook door stekende insecten kan het virus worden overgebracht.

Na besmetting kan het konijn binnen 1-2 dagen komen te overlijden. Het konijn wordt depressief, suf, eet niet meer, raakt benauwd, krijgt koorts en heeft echt pijn (pijnuitingen tandenknarsen en zelfs schreeuwen). In het laatste stadium van de ziekte zie je vaak schuimige bloederige neusuitvloeiing. Meestal sterft het konijn snel aan bloedingen in het lichaam. Deze bloedingen treden met name op in de darmen.

De ziekte gaat echter niet altijd gepaard met bloedingen. Er is ook een vorm waarbij het konijn plots dood neervalt zonder eerst andere symptomen te hebben vertoond.


Nobivac Myxo-RHD


- Vaccinatie 1x per jaar


- Combinatie vaccin tegen Myxomatose en RHD, dus 1 injectie


- Bescherming na 1 week, die gedurende 1 jaar aanhoudt


- Per konijn 1 vaccin flesje


- Geen ent spreekuren, elk konijn heeft zijn eigen flesje

 

VHD type 2

Is een virus waarbij konijnen binnen 3 tot 10 dagen na besmetting sterven, met daarvoor verschijnselen van benauwdheid, koorts, bloedingen of zenuwafwijkingen. Het komt ook regelmatig voor dat konijnen zonder verschijnselen vooraf dood in hun hok worden aangetroffen. Er bestaat geen behandeling tegen deze ziekte.
Konijnen besmetten elkaar via ontlasting en via de bek, maar het virus kan ook via stekende insecten, besmet voer, hooi of zelfs via muizen en ratten worden overgedragen. Het is niet bekend of er ook besmetting via de lucht kan plaatsvinden.


Het is nu mogelijk om uw konijn(en) te laten vaccineren tegen dit virus! Wij hebben Filavac VHD K C + V.


Filavac VHD K C + V


- Vaccinatie 2x per jaar


- Bescherming na 1 week, die gedurende 6 maanden aanhoudt


- Per konijn 1 vaccin flesje


- Geen ent spreekuur, elk konijn heeft zijn eigen flesjeWe zien u graag met uw konijn op een van onze spreekuren,


maandag t/m vrijdag 8.30-9.00 en 19.00-20.00