Chocoladevergiftiging bij honden


Hoe gevaarlijk is het dat een hond chocola eet? Cacao is giftig voor honden! Het basisingrediënt van chocola is cacao. Cacaobonen worden gevormd door de cacaoboom. De bonen worden geroosterd en gepeld en vervolgens gemalen tot een cacaomassa. In deze cacaomassa zitten bepaalde stoffen: alkaloïden. 2 van deze alkaloïden zijn theobromide en cafeïne en zijn erg giftig voor de hond en kat. Alle chocolade bevat, afhankelijk van het merk en het soort chocola, een bepaalde hoeveelheid cacaomassa met daarin alkaloïden. Pure chocola bevat het meest van deze stoffen en witte chocola het minst. Tevens bevatten cacaodoppen, die als meststof voor de tuin wordt gebruikt ook een hoeveelheid theobromine.

 

Mensen kunnen de stoffen theobromide en cafeïne zonder problemen snel verwerken. Honden helaas niet, die hebben een lange tijd nodig om deze alkaloïden uit het lichaam te verwijderen. Zo worden deze giftige stoffen in het lichaam opgestapeld. Of de hond er ook ziek van wordt is afhankelijk van zijn lichaamsgewicht en het soort chocolade wat hij heeft gegeten.

 

De eerste verschijnselen van een chocoladevergiftiging treden meestal na

4 tot 12 uur op. De hond wordt onrustig, drinkt en plast veel en kan gaan braken. Het is mogelijk dat de hond gaat rillen en zelfs epileptische aanvallen krijgt.

Bij een zware vergiftiging leidt het tot hartritmestoornissen en kan de hond in coma raken. Vooral oudere honden kunnen hieraan doodgaan. Als een drachtige hond teveel chocola eet kunnen de ongeboren pups de gifstoffen via de placenta opnemen en aan een te hoge dosis sterven.

 

Wanneer uw hond chocola heeft opgegeten neem dan zo snel mogelijk contact op met onze kliniek om te overleggen wat er gedaan moet worden. Hou de verpakking bij de hand indien dit mogelijk is.

 

Katten kunnen net zo slecht tegen deze stoffen als honden, ze zullen alleen uit zichzelf niet zo snel chocola eten als een hond. Geef nooit zelf chocola aan uw kat.


 

 

Bron: Informatiefolder CCI